PRIPREMA

01

U ZDRAVOM TELU,
ZDRAV DUH

Da bi se psi pravilno razvijali i da bi se socijalizovali, kako vlasnici tako i psi, neophodna je fizička aktivnost. Sportski efekat i razvojni put pasa zavisi od rase do rase, stoga najvažnije je da upoznamo rasu psa pre nego što se odlučimo za trčanje sa psom. Ne bi trebalo svaki pas da se bavi trčanjem, iako bi neki možda i hteli, nisu svi sposobni za aktivnost tog tipa.

Radni psi sa kojima možete da trčite: Lagoto Romanjolo, Border Koli, Ovčarski psi, Malinoa, Ptičari- lovni psi, Stafortski bul terijeri, Džek Rasel, Hrt, Ridžbek, Labradori, Retriveri i mešanci koji su u okvirima ovih rasa.

02

PRE SVEGA, VETERINAR!

Pre početka aktivnosti kao što je trčanje, svaki pas treba prvo da prođe kompletan pregled veterinara kako biste znali da li i koliko smete i možete da forsirate svog psa. Prilikom veterinarske procene, uzima se u obzir njihova telesna i anatomska konstitucija, ali i pol (npr. za ženke zavisi da li su u teranju ili ne, da li su sterilisane ili nisu…). Prvo i osnovno, neophodno je da se isključi postojanje srčanog crva kod psa, zatim da se uradi opšti ortopedski klinički pregled, kako bi se proverilo da li pas pokazuju bolnost u predelu zglobova (kolena, kukovi, laktovi). Važno je da se ni slučajno ne forsiraju psi koji imaju neke od pomenutih početnih problema.

03 

KADA SE KREĆE SA TRENINZIMA?

Mnogi psi imaju specifičan razvojni put i dosta poremećaja u rastu kostiju, baš zbog toga bi trebalo da se sačeka sa treninzima dok pas završi sa rastom. Dakle, izuzetno je značajno da im se završi koštani sistem i linija rasta, što se dešava sa 10- 11 meseci, zatim je neophodno proveriti zdravstveno stanje psa kod izabranog veterinara i tek onda krenuti sa treninzima. Ukoliko postoji kod budućeg vlasnika želja za trčanjem sa psom, onda unapred treba birati sportske, tzv. radne pse, jer će tako biti zadovoljne obe strane.

04

ISHRANA

Najveći i najčešći problem kod pasa je gojaznost. Mnogi ljudi povedu pse na intenzivne treninge i onda misle da se pas mnogo istrošio pa im povećavaju obroke. Međutim, obratite pažnju, logično je, masa puta ubrzanje. Veće sile u tom slučaju deluju na zglobove, brže se troše hrskavice i tako nastaju problemi. Psu je potrebna balansirana ishrana, nikako jaki obroci. U redu je da porcije budu obimnije, ali nisko kalorijske (npr. kuvano povrće). I zapamtite, vaš pas uvek treba da jede posle treninga i to kada se malo ohladi i smiri, nikako pre, a ni neposredno nakon aktivnosti.

moko trcanje sa psom